Київ, 26 липня 2011. – Екологічні організації України та Росії надіслали другий відкритий лист голові правління Сбербанку Росії Герману Грефу із закликом відмовитися від планів кредитування добудови нових реакторів на Хмельницькій атомній електростанції. У спільному зверненні російська організація «Экозащита» та Національний екологічний центр України вказують на те, що добудова 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС є ризикованою не тільки фінансово, технічно та екологічно, а й нанесе пляму репутації Сбербанку.

У листі описуються результати громадських слухань серед мешканців прилеглих до ХАЕС територій, які показують, що мешканці здебільшого голосували проти добудови двох енергоблоків. Крім того, представлені на громадських слуханнях документи (інформаційно-аналітичний огляд ТЕО та Оцінка впливу на навколишнє середовище ОВНС) містять неточності, протиріччя, а в деяких випадках і маніпулювання фактами з метою отримати згоду громадськості на добудову. Також ОВНС містить неповну інформацію про ставлення місцевих мешканців до перспективи добудови. Таким чином, розробники ОВНС свідомо маніпулюють даними соціологічних досліджень для демонстрації соціальної легітимності та підтримки цього проекту.

„Ми звертаємося до Сбербанку Росії, адже саме цей банк має кредитувати добудову енергоблоків №3 та №4 на ХАЕС. Попереджаючи їх про те, що добудова ще двох енергоблоків на ХАЕС сприймається українцями неоднозначно, а багато документів фальсифіковані, ми хочемо добитися, аби цей банк відмовився від кредитування цього небезпечного об’єкту. Адже для банку це несе не тільки фінансові, а й репутаційні ризики”, – заявив координатор енергетичних програм Національного екологічного центру України Артур Денисенко.

Добудова двох блоків ХАЕС передбачена Енергетичною стратегією України до 2030 року, яка з першого дня прийняття була розкритикована через завищені прогнози росту економіки та споживання електроенергії. Енергоблоки №3 та №4 планують добудовувати на старих фундаментах, яких були зведені ще у 1985 році та весь цей час простояли під відкритим небом.

За результатами тендеру 2008 року, на старих конструкціях планують встановити реактори іншої модифікації. Незважаючи на протести громадськості та докази екологів про недоцільність добудови, у квітні 2010 уряд України ухвалив угоду з Російською Федерацією про кредитування добудови блоків. Після оголошення про те, що кредитувати добудову енергоблоків буде Сбербанк Росії, НЕЦУ та „Экозащита” звернулися до керівництва банку з відкритим листом, проте відповіді досі не отримали.

За попередніми підрахунками, на будівництво енергоблоків ХАЕС-3 та ХАЕС-4 потрібно близько 30 мільярдів гривень. На думку екологів, ці гроші доцільніше вкласти у заходи з енергоефективності та енергозбереження.

Примітки для редакторів

Лист громадських організацій до Сбербанку:
http://www.necu.org.ua/sberbank-haes-2-letter/

Детальніше про проблеми добудови ХАЕС:

Добудова двох енергоблоків на ХАЕС небезпечна
http://www.necu.org.ua/dobudova-haes-2010-12/

Встановлений тариф на електроенергію не враховує добудову ХАЕС
http://www.necu.org.ua/rekonst-isnuyuchi-potuzhnosti/

Вартість добудови блоків продовжує зростати
http://www.necu.org.ua/novi-bloky-rostut-v-tsini/

Мешканці Хмельниччини проти добудови ХАЕС
http://www.necu.org.ua/xmelnickij-ta-ostrog-%E2%80%93-proti-dobudovi-xaes/

Документи по добудові, надані мешканцям для громадського обговорення, фальсифіковані
http://www.necu.org.ua/gromadskosti-nadali-falsifikovani-dani-shhodo-zagroz-dobudovi-xaes/
http://www.necu.org.ua/gromadskosti-ne-rozkazuyut-pro-vsi-nebezpeky-dobudovy-haes/

Громадськість України та Росії закликають Сбербанк не фінансувати добудову
http://www.necu.org.ua/sberbank-haes/
http://www.necu.org.ua/ni-novym-blokam-haes/

Критичні зауваження Національного екологічного центру України до Оцінки впливу на навколишнє середовище:
http://www.necu.org.ua/wp-content/uploads/krytyka_teo_ta_ovns_haes.pdf

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:

Артур Денисенко,
координатор енергетичної програми Національного екологічного центру України,
044 238 62 60
arthur.denisenko at necu.org.ua