Екологи звернулися зі скаргою до Міністерства екології та природних ресурсів України з приводу відмови керівництва Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства і його місцевих підрозділів погодити організацію національного природного парку „Бережанське Опілля”. Територія, що потребує особливої охорони, включає цінні лісові, лучно-степові та степові ділянки, що складають основу екомережі Тернопільської області, яка є частиною Дністровського екокоридору і має національне та всеєвропейське значення.

У той час, коли науковці опрацьовують нові матеріали для заповідання особливо цінних ділянок, голова Тернопільської обласної державної адміністрації своїми розпорядженнями надав ДП „Бережанське лісомисливське господарство” земельні ділянки для ведення лісового господарства у постійне користування, зокрема, для створення нових лісових насаджень. Зауважимо, що на деяких із цих ділянок ліс уже зростає, але це переважно землі сільськогосподарського призначення.

„Заліснення надзвичайно цінних степових ділянок Опілля ставить під загрозу існування степових екосистем України”, – пояснюється у листі Громадської ради всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування до Мінприроди.

„За попередніми даними, на території проектованого національного природного парку „Бережанське Опісля” росте понад 65 видів судинних рослин, включених до Червоної книги України (2009), що становить понад 50% таких видів у флорі області загалом”, – пише у науковому обґрунтуванні завідувач відділу охорони природних екосистем Інституту екології Карпат НАН України О. Кагало.

Задля збереження унікальних територій члени громадських екологічних організацій вимагають їхнього термінового заповідання, зокрема, створення національного природного парку „Бережанське Опілля”.

Дізнатися більше про проблеми заліснення степів можна за посиланням:
http://pryroda.in.ua/step/

Лист Громадської ради до міністра екології:
http://www.necu.org.ua/wp-content/uploads/opillya_minpryrody1106.pdf

За додатковою інформацією звертайтесь:

Галина Проців,
Голова Ради Екологічного клубу “Край”, керівник Тернопільського осередку Національного екологічного центру України, голова Громадської Ради при Державній екологічній інспекції у Тернопільській області
Тел.: 0975332029
E-mail: krayprociv at mail.ru

Олексій Василюк,
Заступник голови Національного екологічного центру України,
097 1000 473
vasyliuk at gmail.com