Вельмишановна Юлія Володимирівно,

Національний Екологічний Центр України (НЕЦУ) звертає Вашу увагу на недемократичні процеси, які дозволяє собі Міністерство палива та енергетики України з сумнозвісним документом „Енергетична стратегія України до 2030 року”. На скільки нам стало відомо із засідань і конференцій, в яких приймали участь представники НЕЦУ разом з представниками Міністерства палива та енергетики України, Міністерства промислової політики України, Міністерства економіки України та Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, зараз відбувається процес корекції „Енергетична стратегія України до 2030 року”.

Ми вітаємо внесення змін до цього документу, оскільки ще від початку його прийняття громадськість, профільні спеціалісти і навіть самі автори документу визнавали його не реалістичність і навіть шкідливість для енергетики України.

Але головним чином хочемо звернути Вашу увагу на те, що теперішня процедура внесення змін до енергетичної стратегії, не відповідає засадам демократичного суспільства, оскільки ні громадськість, ні профільні спеціалісти, ні громадські організації, які займаються питаннями енергетики, не є долученими до цього процесу і навіть не проінформовані про процес внесення змін.

Протягом двох років, з моменту прийняття „Стратегії”, НЕЦУ разом з іншими організаціями провів ряд громадських слухань з залученням енергетиків, представників профільних міністерств, міністрів енергетики минулих урядів, Комітету ВРУ з питань ПЕК, а також громадськості. На цих заходах був напрацьований матеріал, який буде корисний при підготовці нового документу по розбудові енергетичної галузі.

Згідно з положеннями ст. 34 Конституції України, ст. 9, 32, 33, 35, 47 Закону України “Про інформацію” та п. 1 ст. 4 Конвенції “Про доступ до інформації, участь громадськості в прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля” (Оргуська конвенція), просимо Вас посприяти нашій організації отримати і прокоментувати проект змін до „Енергетичної стратегії України до 2030 року”, а також зобов’язати Мінпаливенерго розмістити цей проект на сайті міністерства.

З надією на співпрацю,
Голова НЕЦУ Ігор Сіренко