51588865_copy_600x385Сьогодні – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. ДеПо з’ясував, чим небезпечна для екології війна, і як жителям Донбасу зберегти здоров’я в несприятливих умовах

На думку експертів, головна небезпека війни на Сході для навколишнього середовища полягає в тому, що бої відбуваються в місцях зосередження промислових об’єктів.

«Донбас – сильно індустріалізований район. Для виробництва електротехнічного обладнання, наприклад, трансформаторів, використані матеріали, що містять дуже небезпечні речовини – стійкі органічні забруднювачі (СОЗ). Під час вибуху або загоряння вони потрапляють у довкілля – забруднюють грунт, грунтові води, накопичуються в живих організмах. В Україні немає служб, які б контролювали ситуацію», – прокоментував ДеПо експерт Національного екологічного центру Олег Савицький.

За словами експерта, СОЗ зберігаються в навколишньому середовищі і мають високу токсичність, а в світі ще не придумали ефективного способу боротьби з отрутами. Потрапляючи в організм людини через воду і продукти харчування, наносять удар по імунітету і репродуктивній системі, можуть викликати онкологічні захворювання.

«У 2001 році Україна підписала Стокгольмську конвенцію, яка забороняє використовувати СОЗ на виробництві, однак повністю оновити обладнання на заводах не встигла», – стверджує еколог.

При цьому панікувати Савицький не радить – мовляв, такі речовини небезпечні, швидше, в довгостроковій перспективі. А вчинивши заходи з екологічного врегулювання ситуації, ризик можна звести до мінімуму.

«В історії ще немає випадків, коли населення довгий час перебувало під впливом СОЗ», – акцентує Савицький.

Вельми плачевно для регіону може обернутися і просідання шахт.

«Запускаються незворотні геологічні процеси. Просідає грунт поблизу і під населеними пунктами. Порушується система енерго- і водопостачання регіону», розповідає еколог

Величезна шкода наноситься і дикій природі, флорі і фауні регіону.

Щоб зберегти здоров’я в таких несприятливих умовах, Олег радить перед вживанням фрукти та овочі краще помістити в воду і дати відстоятися 30-40 хвилин. Хімікати частково осядуть. Потім продукти краще проварити.

Джерело: ДеПо