Лист до Президента Європейського банку реконструкції та розвитку стосовно конфліктної ситуації, що виникла навколо будівництва ЛЕП “Аджалик – Усатове” через село Усатове в Одеській області

Thomas Mirow
President
European Bank for Reconstruction and Development

17 листопада 2009 р.

Шановний президенте Міроу,

Я звертаюся до Вас з проханням вжити невідкладних дій стосовно конфліктної ситуації, що надзвичайно загострилася останніми днями навколо здійснення профінансованого ЄБРР проекту реконструкції високовольтної мережі в Одеській області України (ЛЕП “Аджалик – Усатове”).

Метою зазначеного проекту є будівництво повітряної лінії напругою 330 кВ між підстанціями Аджалик і Усатове та реконструкція цих підстанцій. Хоча проект було ухвалено в 2005 році, його фактична реалізація розпочалася лише в 2008.

Замовник проекту, НЕК Укренерго змінила попередньо визначений маршрут проходження ЛЕП і замість того, щоб оминути села Нерубайське та Усатове, вирішила провести лінію в коридорі старої лінії, що проходить по територіях зазначених сіл. Подібні наміри не знайшли підтримки у місцевих мешканців і вони почали протестувати проти будівництва у вересні цього року. У 2005 році консультації з цими людьми не проводилися, оскільки на той час проект був іншим.

Вчора я особисто став свідком загострення конфлікту, коли Укренерго застосувало сили МВС щоб забезпечити будівельні роботи. Мешканців села Усатове було витіснено з будівельного майданчика однієї з опор силами більш ніж 300 міліціонерів та невідомих осіб, перевдягнених у робочій одяг. Варто зазначити що цей тимчасовий будівельний майданчик розташовується переважно на приватних ділянках двох мешканців села і лише 119 квадратних метрів з цієї набагато більшої території належить Укренерго згідно державного акту – а саме земля безпосередньо під фундаментом опори. В результаті дій міліції п’ятеро жінок, одна з яких неповнолітня, звернулися по медичну допомогу.

2 листопада представники мешканців с. Усатове вперше звернулися до Національного екологічного центру України (НЕЦУ) і я посприяв їм у доведенні своїх проблем до відома Екологічного департаменту ЄБРР. Завдячуючи регулярним комунікаціям з департаментом, фахівець ЄБРР з соціальних питань має завтра прибути в Одесу для проведення дослідження ситуації на місці.

Ми в НЕЦУ та мережі CEE Bankwatch Network високо цінуємо подібне зобов’язання з боку банку, тим не менш, з урахуванням нинішньої драматичної ситуації ці дії не виглядають достатніми. Тому, я наполегливо прошу ЄБРР використати свій вплив і закликати Уряд України знайти можливість негайно зупинити обурююче насильство в селі Усатове і виконувати проект відповідно до планів, погоджених і затверджених кредитною угодою ратифікованою українським Парламентом.

Я також хочу привернути Вашу увагу до факту, що Укренерго намагається отримати від ЄБРР наступний кредит у сумі 170 млн. Євро на черговий проект будівництва ЛЕП, і наразі тривають консультації з громадськістю. Наша організація вже критикувала недоліки у проведенні консультацій по цьому проекту. На наш погляд, нинішнє брутальне поводження цієї компанії, що включає нахабне ігнорування умов кредиту, отриманого від ЄБРР, ставить питання про можливість цієї компанії бути і надалі клієнтом Вашої установи.

У разі виникнення у Вас або ваших підлеглих потреби у додатковій інформації або відео матеріалів з місця подій, прохання звертатися по телефону або електронній пошті.

З повагою,
Юрій Урбанський,

Національний екологічний центр України,
Національний координатор мережі CEE Bankwatch Network в Україні.
тел.: +380 44 238 62 60
e-mail: urbik AT necu.org.ua
http://www.necu.org.ua
http://www.bankwatch.org