Національний екологічний центр України попросив Мінпаливенерго відповісти на ряд питань, які стосуються діяльності ядерної галузі. Нижче приведені питання та короткі відповіді на них.

На скільки відсотків Україна забезпечує себе сьогодні урановою рудою? У яких країнах закуповується урановий концентрат для виготовлення ядерного палива для українських АЕС на російських підприємствах та на підприємстві компанії Westinghousе? Чи здатна наша країна забезпечити себе урановою сировиною на 100% і коли це стане можливим?

Україна забезпечує себе урановою сировиною на 30%, у майбутньому планує забезпечувати себе на 100%. Сировини вистачать на 100 років.

Які етапи виробництва ядерного палива з уранової руди відбуваються в Україні, а які – на іноземних підприємствах? Також просимо Вас пояснити, які процеси відбуватимуться на заводі з виробництва ядерного палива, будівництво якого планується в Україні. Чи дозволить будівництво цього заводу повністю перенести всі процеси виготовлення ядерного палива в нашу країну?

В Україні сьогодні функціонують наступні етапи ядерно-паливного циклу: видобування уранової руди, гідрометалургійна переробка уранової руди з отриманням закису-окису урану, цирконієве виробництво. У майбутньому планується виготовлення ядерного палива, проте підготовка оксиду урану для збагачення та саме збагачення – не планується.

Будь ласка, вкажіть, які основні підприємства і проектні організації задіяні в галузі ядерної енергетики, а також які їхні функції.

Загалом в Україні, окрім на НАЕК «Енергоатом», працює 22 підприємства ядерно-паливного циклу.

Яка чисельність робочих місць, створених галуззю атомної енергетики?

Кількість штатних працівників НАЕК «Енергоатом» складає 34757 осіб, решти підприємств ядерно-паливного комплексу – 11789 осіб.

Коли почнеться повернення високоактивної частини відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з 1-го та 2-го енергоблоків Рівненської АЕС, яке наразі відправляється на переробку у Росію, де ці радіоактивні відходи (РАВ) зберігатимуться і який загальний об’єм цих РАВ?

Наразі ВЯП від 1-го та 2-го енергоблоків Рівненської АЕС вивозиться на переробку в Росію і, починаючи з 2013 року, почнеться повернення результатів переробки в Україну. Наразі ці високоактивні РАВ зберігати немає де, але до 2013 року планується будівництво відповідного сховища.

Що планується робити з ВЯП від реакторів типу ВВЕР-1000 з Південноукраїнської, Рівненської та Хмельницької АЕС, переробка яких планувалася в Росії, але наразі завод, на якому це мало відбуватися, не готовий? Як планується поводитися з ВЯП виробництва компанії Westinghousе?

ВЯП від українських ВВЕР-1000, що вивозиться в Росію, на сьогодні не переробляється і його подальша доля в листі не роз’яснена. Після будівництва Централізованого сховища ВЯП (ЦСВЯП), паливо не буде більше вивозитись до Росії. Паливо компанії Westinghousе також планується зберігати в ЦСВЯП.

Які розроблено плани стосовно реакторів і майданчиків АЕС, коли закінчаться їхні проектні та подовжені терміни експлуатації?

По закінченню експлуатації, ядерні реактори будуть демонтовані і захороненні як РАВ, через 48 років після їх остаточної зупинки.

Яким чином утилізуються РАВ, що утворюються під час добування уранової руди, її обробки, під час роботи АЕС та виводу її з експлуатації?

Радіоактивні матеріали, що утворились при видобуванні радіоактивної руди, не вважаються радіоактивними відходами і зберігаються у відкритих спеціальних спорудах – хвостосховищах.

У яких об’ємах і яким транспортом здійснюється транспортування сировини для ядерного палива, самого ядерного палива, ВЯП та РАВ щороку по території України?

Всі радіоактивні матеріали перевозяться, як правило, залізницею. Об’єми перевезень – щороку різні.

Повний текст листа та відповіді знаходяться за посиланнями нижче.

Запит НЕЦУ до Міненерго
Запит НЕЦУ до Міненерго

Відповідь Міненерго
Відповідь Міненерго