Сонячний парк "Охотніково" в Криму

Рік, що минає, став знаковим для розвитку сонячної й вітроенергетики в Україні. В експлуатацію було введено низку «зелених» об’єктів. Однак позитивну динаміку гальмують корупція та забюрократизованість.

2011-го року Україна вперше потрапила до рейтингу країн, привабливих для “зелених” інвестицій, що складає Ernst&Young. Головним каталізатором розвитку “зеленої енергетики” в Україні 2011 року був так званий “зелений” тариф на продаж електроенергії, отриманої з відновлюваних джерел. Про це в інтерв’ю Deutsche Welle сказвав голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. Насамперед це стосувалося будівництва сонячних електростанцій в Криму та вітроелектростанцій на Донеччині й Миколаївщині. Президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України Віталій Давій прогнозує: потужність об`єктів відновлювальної енергетики України у 2012 році збільшиться щонайменше удвічі. Щоправда, йдеться лише про невелику частку в загальному енергобалансі, яка становить менше 1 відсотка.

Історичний рік для української вітроенергетики

2011 рік увійде в історію вітроенергетики України як рік впроваждення перших приватних проектів комерційних ВЕС з використанням сучасних вітротурбін мегаватного класу, пишається голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. Водночас, за його словами, серед проблем, які заважали поступу вітроенергетики цього року, – недосконалість законодавства, труднощі з оформленням земельних ділянок під будівництво станцій, відсутність єдиних вимог щодо етапів впровадження вітроенергетичних проектів, політична нестабільність та відсутність держгарантій.

Також у галузі солярної енергетики рік, що минає, називають визначним. Саме 2011 року компанія Activ Solar звела у Криму найбільші у Центральній і Східній Європі 80-мегаватні сонячні електростанції – “Охотніково” й “Перово”. Раніше було збудовано меншу станцію “Роднікове”. Нині встановлена потужність побудованих цією компанією сонячних парків в Україні становить 167,5 мегават. В Activ Solar пишаються тим, що запустили цьогоріч виробництво чистого полікремнію на дочірньому підприємстві – “Заводі напівпровідників” у Запоріжжі. Ідеться про базову сировину для фотоелектричної енергетики і електроніки.

Інвестиції в сонце зростатимуть

А найбільшими викликами2011 року, кажуть у компанії, була фінансова кризи в єврозоні та її вплив на глобальні ринки сонячної енергетики. Разом з тим Activ Solar оптимістично дивиться у майбутнє і наступного року планує ввести в експлуатацію нові геліоелектростанції. Activ Solar називають себе міжнародною групою компаній зі штаб-квартирою у Відні, яка реалізує масштабні проекти будівництва сонячних електростанцій на півдні України та розробці і виробництві “сонячних технологій”. В українських ЗМІ компанію часто пов’язують з віце-прем’єром України Андрієм Клюєвим.

Як каже експерт Національного екологічного центру Артур Денисенко, непрозорість паливно-енергетичного ринку погано впливає на інвестиційний клімат та дає можливість для спекуляцій та нечесної конкуренції. Це, на його думку, може дискредитувати в суспільній свідомості ідею відновлювальних джерел енергії та принципу сталого розвитку. У прес-службі Activ Solar на питання про власників Deutsche Welle відповіли, що Андрій Клюєв не є власником компанії. Раніше виконавчий директор Activ Solar Йоган Гартер стверджував, що компанію три роки тому заснувала у Відні група австрійських приватних інвесторів. Так чи інакше, в Activ Solar переконані: інвестиції в українську сонячну енергетику зростатимуть.

Автор: Ольга Веснянка
Редактор: Христина Ніколайчук

Джерело: dw-world.de