mandrivnyholub

Сьогодні, 1 вересня – День пам’яті видів, винищених людиною. В цей день, у 1914 році в зоопарку м. Цинцинаті, США, помер останній мандрівний голуб – наймасовіший вид тварин, коли-небудь знищених людиною.

Ця сумна дата – нагадування про те, що звичні нам тварини, яких ми необдумано експлуатуємо та яким знищуємо місця їх звичного існування, вже завтра можуть додатись до чорного списку назавжди зниклих видів.

…індійський гепард, аральський осетр-шип, аральский лосось, європейский тарпан, південно-африканська зебра квагга, безкрила гагарка, мандрівний голуб, каролінський папуга, білодзьобий дятел, еськімоський кроншнеп, європейскі ібіс, гірський козел та серна, дронт, стеллерова корова, гігантський страус эпіорніс, страус моа, європейський лев, печерний ведмідь, печерний лев, волохатий носоріг, мамут… останнього туранського тигра було вбито в кінці 1950-х, у 1970-і були – останні білі аравійські антилопи…

Частина цих видів не так давно мешкала і на території України. Достатньо подивитись давні гравюри та геральдику, зазирнути у літописи. Хто тепер повірить, що кілька сотень років тому в Україні проводились княжі полювання, скажімо на левів? За останні 10 років в Україні катастрофічно впала чисельність лося. Важко оцінити і кількість ведмедів, рисі та диких котів, які лишились в природі на території нашої держави. Між іншим, на всі ці види продовжується браконьєрське полювання. Нове видання Червоної книги України буде містити вдвічі більше видів, ніж попереднє.

Цей день – можливість звернутись до своєї совісті. Адже зниклі види ніколи не відновляться в дикій природі, ні у зоопарках. Проте ще можна врятувати тих, кого людство ще не встигло знищити.

Дружина охорони природи «Зелене Майбутнє» иа Молодіжне відділення НЕЦУ закликають всіх пригадати цю сумну дату і нагадати про це знайомим. Детальніше про зникіл по нашій вині види, можна почитати можна за адресою: http://pryroda.in.ua/eco-ego/2008/09/01/1veresnia/